Spikes

Financieel scoringssysteem zorgt voor aanzienlijke tijdsbesparing bij Alphabet Belgium

Alphabet is met een portefeuille van meer dan 500.000 voertuigen een van de vier belangrijkste spelers op de Europese fleetmarkt. Het bedrijf biedt in 19 landen operationele leasing van voertuigen van alle merken aan. Alphabet Belgium beheert vandaag meer dan 35.000 voertuigen, goed voor een plaats in de top 4.

 

Evaluatie kredietrisico op basis van 20 parameters

Voor het order- en contractbeheer maakt Alphabet gebruik van een eigen softwaretoepassing, TWS. Alvorens een nieuw order kan gevalideerd worden, gaat TWS automatisch na of de klant al dan niet aan een financiële screening onderworpen moet worden. Is dit het geval, dan worden klanten geanalyseerd op basis van 20 parameters (ratio’s uit de jaarrekening, betalingsgedrag, RSZ-dagvaardingen,…) waaruit vervolgens een financiële rating wordt berekend.

Alphabet Belgium heeft zo’n 3300 klanten in portfolio. Thomas Boost, Credit Risk Analyst: “Het evalueren van het kredietrisico bij iedere klant maakt voor Alphabet Belgium deel uit van een goed risicobeleid. Niet alleen bij nieuwe klanten; ook bestaande klanten worden op regelmatige tijdstippen aan een financiële screening onderworpen. Een onderdeel van deze screening is het indelen van klanten in een ratingklasse die een indicatie geeft over hun betalingsvaardigheid”.

Graydon, leverancier van financiële handelsinformatie, vormt een belangrijke informatiebron voor het opstellen van deze financiële ratings bij Alphabet. In het verleden moest de informatie echter manueel, klant per klant, opgezocht worden.

Thomas Boost: “Het berekenen van een financiële rating nam vroeger makkelijk 10 minuten in beslag, en met honderden manuele berekeningen per jaar ging een pak kostbare tijd verloren.”

 

Automatiseren van scoringstraject

Omwille van de groeiende vloot van Alphabet Belgium en een strikter toezicht op financiële risico’s besliste Alphabet Belgium om het scoringstraject te automatiseren.

De keuze van een softwarepartner voor de ontwikkeling van een toepassing op maat viel op Spikes; de twee bedrijven werkten tot ieders voldoening immers al jaren samen op andere projecten.

Spikes ontwikkelde op amper vier maanden tijd een scoringssysteem dat nauw geïntegreerd is met het bestaande lease-systeem TWS. Drie medewerkers maken vandaag gebruik van deze toepassing.

Daar waar vroeger de medewerker zelf het initiatief moest nemen, is het vandaag de applicatie die proactief en tijdig de scoringsprocedure in gang zet. Telkens in TWS een contract voor een klant wordt ingevoerd, zal de applicatie automatisch nagaan of er een financieel ratingproces gelanceerd moet worden. Met enkele muisklikken wordt een verbinding opgezet met de database van financiële dienstverlener Graydon, en de gebruiker krijgt na enkele seconden een rapport dat - op basis van 20 verschillende parameters - op een overzichtelijke manier de financiële rating van die klant weergeeft.

 

Tijd efficiënter inzetten

Thomas Boost: “Het scoringssysteem dat Spikes ontwikkelde, levert ons jaarlijks een flinke tijdsbesparing op. De scoring - per klant – nam vroeger 10 minuten in beslag, en duurt nu nog amper enkele seconden. Het gevolg is dat we onze tijd nuttig kunnen besteden aan taken met meer toegevoegde waarde zoals het maken van risicoanalyses”

 

Vlotte samenwerking met Spikes

“We werken uitstekend samen met onze vaste contactpersoon bij Spikes. Je voelt bovendien dat hij ondersteund wordt door een gans team waar heel wat expertise aanwezig is, en dat geeft vertrouwen voor toekomstige projecten!”, besluit Thomas Boost.